Koliko pitanja i koliko odgovora kako da skinete suvišne kilograme?

Koliko načina i koliko preparata da skinete suvišne kilograme?

Koliko znanja i prepisanih članaka kako da skinete suvišne kilograme?

A ipak ništa bez baram malo truda i volje :)

 

 

U ovom postu ću Vam pisati kroz osobno iskustvo i osobni plan. Nastojat ću Vam pomoći ja kao kuhar oko  prehrane i kolega Domagoj oko treninga.

Da biste postigli ikakve rezultate potrebno je uložiti malo volje i energije a rezultat je siguran pošto je isprobano, djelotvorno i sada idemo ponovo.

Ovakvim pristupom sam uspio skinuti kile, naravno sad kroz zanemarivanje vratio iste i opet krećem sa tretmanom.

 

Što Vam je potrebno:

Da bi mogli krenuti raditi na sebi potrebne su Vam tenisice, trenirka i volja. Naravno trenirka može biti i prašnjava iz ormara samo je operite i krenite. Što se tiče Volje, da je nemate bar malo ne biste pročitali tekst niti do ovdje.

 

Prehrana:

Naravno dobro je znati da je prehrana jako bitan faktor i da je izrazito bitno što unosimo u naš organizam. Naravno o prehrani možete pročitati 100 čuda na internetu i svi znaju sve o svemu, jer od kada Google prevodi sa stranih jezika svi znaju sve, još da su bar dobro preveli. :)  Svakako možete i trebali biste se javiti nekom od nutricionista da Vam napravi plan prehrane. Iako tu valja biti izrazito oprezan jer na žalost svatko tko je bio na vikend edukaciji o nutricionizmu misli da je nutricionist iako nikada nije kročio u kuhinju i o hrani u stvarnosti nema niti najmanjeg pojma, već samo prepisuje članke i bavi se mudrošću. Super je pratiti trendove jer svaka dva mjeseca izlazi nešto novo što naravno košta i normalan đep si to niti može niti treba priuštiti, jedan tjedan je u modi kaktus, drugi chia itd. To su sve super stvari ali smo bez njih živjeli do sada pa možemo komotno i dalje.

Najbitniji detalji u prehrani.

Ukoliko imate problem sa kilažom jedino što je bitno izbaciti ili maksimalno smanjiti su stvari poput kruha, tjestenine, krumpira itd. Ukoliko ste odrasli na težoj kuhinji poput mene pa imate naviku da uz pommes jedete kruh jednostavno krenite sa smanjivanjem. Nije poanta da jedete zdravo (bezukusno) nego da uživate u hrani koju jedete a da je ujedno i zdrava.

Kad bismo se slijepo pridržavali vage i kalorija to bi bilo super, iako bi vjerojatno nakon par tjedana trebali psihičku pomoć pošto bi vjerojatno nakon vaganja koliko smo toga unijeli u organizam počeli vagati i koliko je toga izašlo iz organizma. :(

Jedna od glavnih zabluda je vezana uz kruh (tipa ja kupujem integralni ili raženi). Ja kao kuhar kad i kupujem kupujem bijeli, polubijeli, crni jer integralni je u većini pekara bijeli s još ekstra aditiva i boje i naravno malo sjemenki. Pravom integralnom kruhu treba vremena da se pripremi, ispeče materijal od kojega se radi, košta, i naravno njegova cijena nije mala. Tako da pravi kruh možete kupiti jedino gdje stvarno znate tko ga i kako radi.

Također izrazito važan segment u prehrani je i vrijeme te količina jela. Ukoliko imate tempo kao i ja da radite cijeli dan tada to izgleda otprilike ovako: Doručak :( Kava, cigareta, ručak sendvić oko 13, ogroman obrok između 19 i 22, naravno hrpa krumpira i kruha..

Kada se prisilite normalno jesti nakon tjedan do dva organizam već sam traži svoje, kontinuirano zahtjeva redovit, uredan unos porcija hrane.

Ujutro nešto lagano, već oko deset osjetite stezanje u želudcu pa pojedete neko voće, oko 13-14 ne možete prestati razmišljati o hrani tako da pojedete kompletan ručak ili pak ukoliko ste u uredu umjesto sendvića ćete ponesti nešto od doma. Oko 17-18 ćete pojesti nešto lagano i navečer opet neko voće.

Nastavak ove teme će biti kroz iduće postove gdje ću objavljivati recepte s idejama za kuhanje.

 

Trening:
Naravno najteži dio svakog gubitka kila je trening ali što god da Vam netko rekao bez toga nema ništa. Nema potrebe kupovati razne sprave i moderna čuda da biste izgubili kile. Naravno najteži segment svakog treninga je pokrenuti se i početi vježbati, o čemu će Domagoj pisati u idućim postovima.
Kroz moje iskustvo to bi Vam izgledalo ovako.Kad jednom i kreneš totalna je tlaka jer nakon cijelog dana najljepše se zavaliti u krevet pojesti nešto i naravno gledati film ili seriju koju si i onako već 10 puta vidio. Barem ne moraš iščekivati kraj :)


Dovoljno je, pogotovo dok su ove vrućine, otići u polusatnu šetnju. A ukoliko ste ambiciozni kao i ja lagano na trčanje, brzina za neke prebrzo za neke brzina puža (kao da je bitno), samo navečer dok malo popusti vrijeme.
Naporno je prva dva tjedna: od upale mišića do umoran sam nakon posla ali stisneš zube i ideš dalje, tri puta tjedno na trčanje sasvim dosta. Nakon dva tjedna ukoliko preskočite trčanje ne samo da vas pere grizodušje nego Vam jednostavno fali.
Čisto da doživite koliko to nije niti najmanji problem, ja sam osoba koja ide samo gdje me vozilo doveze i planinarim samo di ima ceste da mogu sa autom u planinu, ali ipak kada se pokrenete osjećate se daleko bolje i potpunije.


Prošle godine su me nagovorili da idem trčat Zagrebački cener „ajme tlake“ 10 kilometara i još ja bedak pristao a toliko nisam prehodao od puberteta. Krenuo sam sa priprema dva mjeseca ranije i ma zamisli, oni koji su tumačili da što je to 10 km oni to prehodaju za sat vremena ti se nisu niti prijavili na trku a ja uspješno istrčao cijelu. :)


Stoga kako trenirat, kako trčati i sve vezano uz taj dio će napisati Domagoj a naravno ukoliko želite neke posebne treninge moći ćete ih i dogovoriti sa njim.

 

Dodatci prehrani:

Svakako to je savršena stvar ukoliko za nikog drugog onda za onoga tko Vam ih prodaje. Naravno da ukoliko poznate neku takvu osobu i u kakvoj god da formi bili, razne osobe će Vam uvijek probati prodati baš to nešto što Vam treba. Pa i oni moraju od nečega da žive. Pošto su ti razno razni dodatci tako dobri samo je pitanje zašto ih nema za kupiti u normalnim dućanima gdje dolazi sva roba koja je provjerena, zna se njihovo podrijeko, sastav i jasna je njihova svrha. Koji proizvođač u ovo vrijeme kapitalizma ih ne bi stavio u slobodnu prodaju pa da više zaradi. Sorry svima, ali da postoji savršen proizvod ja bih ga stavio u slobodnu prodaju, postao bezobrazno bogat i toga me ne bi bilo sram. :)

Naime danas je pretilost užasan problem, srećom svugdje imaju tako dobre preparate pa i u ljekarnama u prodaji, pa se samo pitam kako da doktorice ne daju recepte za takve stvari. Sigurno bi bilo daleko manje bolesti i država bi uštedjela masu novaca, osim ako preparati baš i ne djeluju. Da budem iskren probao sam neke i bome ništa od rezultata. Izgleda kada ih koristiš da ipak moraš istovremeno pripaziti na prehranu i početi vježbati. Koji će ti jarac onda oni?

Ukoliko se želite dobro osjećati regulirajte prehranu i počnite sa vježbom.

Za ovo ljeto malo je kasno :):):):)

To ionako ne radite zbog ljeta nego zbog sebe.