Osnovno o konvektomatima

 

Sve što trebate znati o konvektomatima (parno kovekcijskim uređajima)

Koji su sve konvektomati na tržištu i za što se sve koriste.

Kako odabrati konvektomat prilikom kupnje?

Kako maksimalno iskoristiti konvektomat?

 

 U današnje vrijeme gotovo je nemoguće zamisliti da neki restoran to jest kuhinja, slastičarna nema parno konvekcijski uređaj.

Uređaji ovog tipa služe podizanju kvalitete, smanjenju troškova, standardizaciji u gastronomiji te naravno olakšavanju rada u kuhinji.

 

Koje su razlike između konvektomata?

Konvektomata na tržištu ima puno ali naravno nisu svi isti, dapače neke se ne bi smjelo niti uspoređivati s obzirom da nemaju iste funkcije. Glavna razlika između tih tipova uređaja je u tome imaju li bojler pare u sebi ili nemaju. Uređaji koje prodaju pod konvektomate većinom su pećnice sa ventilatorom i ubrizgavanjem vode pa na taj način stvaraju paru, na taj način gotovo nikada ne postignu 100%- tnu vlagu i u stvarnom svijetu u kuhinji, kuhane namirnice će izgledati znatno lošije to jest kal kod pripreme mesa će biti znatno veći.

Jedna od najbitnijih razlika je trajnost uređaja jer jeftini uređaji traju 3-5 godina dok oni kvalitetni preko 10. Ako se odlučite za prodaju svog konvektomata, jeftini nećete moći prodati nikome dok ćete kvalitetniji uređaj prodati bez ikakvog problema, pošto se konstantno traže rabljeni kvalitetni uređaji. Naravno post prodajna podrška.

 

Kako odabrati konvektomat prilikom kupnje?

To je jedna od težih odluka jer je uvijek pitanje što odabrati a ako pitate čistog trgovca odgovor je jasan, najskuplje ili da Vam točno treba ono što Vam on može ponuditi a ostalo je sve puno mana. To nije točno jer ne trebaju najskuplji uređaj i nije uvijek najskuplje i najbolje, no ne mora biti da će najjeftinije zadovoljiti Vaše potrebe.

 

Faktori na koje morate obratiti pažnju:

♦ Količina obroka koju poslužujete, naravno taj dio nikako ne možete gledati po nekoj tablici jer uvelike ovisi kakvu kartu imate, to jest što sve planirate pripremati u samom uređaju.
♦ Da li kupujete uređaj na struju ili plin, kod boljih uređaja nema nikakve razlike u pripremi namirnica niti kvaliteti pripremljene namirnice, dok kod jeftinijih brendova treba voditi brigu i o tom segmentu.
♦ Da li ima mogućnost programiranja i koji tip programiranja, to jest da li je isto moguće koristiti u Vašoj kuhinji.
♦ Treba li Vam uređaj s bojlerom pare ili ne
♦ Na koji način se uređaj održava, čisti
♦ Kakav je uređaj za korištenje
♦ Koliko mogućnosti će moći Vaše osoblje iskoristiti
♦ Post prodajna podrška itd.

 

Što sve može pripremati u dobrim uređajima, neki od primjera:

◊ U uređajima najvišeg ranga bez ikakvih problema možete pripremati sous vide te samim time štedite od 1000 EUR pa na više na kupnji takvih uređaja, konvektomati ovog tipa imaju odstupanje  u temperaturi od svega 1 stupanj dok ostalima temperatura skače i 10 tak stupnjeva iznad ili pada ispod zadane temperature.

◊ U konvektomatima se bez ikakvih problema odrađuje pohanje i prženje namirnica tako da ostvarujete velike uštede u potrošnji energije i potrošnji ulja. Naravno ako znate pripremiti namirnicu dobijete i znatno bolju kvalitetu nego u dubokoj masnoći.

◊ Kod pripreme pečenja bilo koje vrste korištenjem ove tehnologije postižete da meso, perad, riba za vrijeme termičke obrade postaju mekši, sočniji, boljeg izgleda uz naravno daleko manji kal.

◊ Istovremeno možete pohati, roštiljati, gratinirati namirnice da nema miješanja mirisa i da ne morate paziti na namirnicu dok se obrađuje, to jest da uređaj odradi taj dio posla umjesto Vas.

◊ Istovremeno možete kuhati različite namirnice poput ribe, mesa, povrća a da naravno dobijete daleko kvalitetniju namirnicu nego da ste je pripremali u vodi, istovremeno uštedjeti na vodi i energentu.

◊ Možete pripremati gotova jela poput pašticada, čufti, sarme da prilikom kuhanja ne morate mješati niti voditi brigu o zagaranju a s druge strane da svaki puta dobijete savršeno pripremljenu namirnicu.

 

Koje su sve marke konvektomata i onih koji se prodaju pod konvektomate na našem tržištu?

Ratinoal, Convotherm, MKN, Retigo, Lainox, Fimarm, Unox, Angelo po, Zanussi i mnogi drugi....

 

 

Naravno zadnju odluku uvijek donosite sami ali ukoliko niste radili u kuhinji svakako se konzultirajte sa svojim kuharom ili sa nezavisnim tvrtkama poput nas.

 

 

Saša Polojac