Ponešto o pećnicama u kućanstvu

 

Koristite li svoju pećnicu maksimalo?

Što se sve može pripremati u pećnici?

Na koji način odabrati uređaj?

 

S obzirom da na ovu temu svakodnevno dobijam telefonske upite probat ću ukratko dati razumna riješenja.

 

Korištenje pećnice gotovo da nema granica naravno ukoliko imamo malo mašte.

 

Kao prvo da razjasnimo razlike u kućnim pećnicama.

Bitno što treba znati da je največa razlika u pet segmenta pa i ja za sebe i djelim tako.

 

  1. Klasične pećnice sa grijačima gore i dolje, takvu naime i ja za sada koristim, koje mogu pripremati sve ali Vam s vremena na vrijeme fali ventilator kako bi mogli dobiti savršeno pohano meso ili kako ne bi bilo mješanja mirisa.
  2. S pećnicama koje imaju ventilator već uz malo mašte možete raditi čuda, jer ukoliko imate osnovna znanja o pripremi namirnica u pećnicama stvarno si možete znatno olakšati život.
  3. Pećnice koje imaju mogućnost dodavanja pare prilikom pečenja su već jedan sasvim drugačiji segment. S ovakvim uređajima možete pripremiti meso savršene mekoće, minimalnog kala ili ih možete koristiti i kao komore za dizanje tijesta.
  4. Uređaji koji imaju pirolizu, kao kuhar mislim da nema boljeg od toga. Kada imate takav uređaj  u uređaj stavite pripremati što god Vam padne na pamet a nakon toga nema guranja glave unutra i pranja, uređaj sve sagori sam. Razlika kod piroliza je u tome što na nekim uređajima morate vaditi bočne stjenke van dok se radi piroliza, dok na drugima sve možete ostaviti unutra.
  5. Pećnice koje na sebi imaju automatske procese pripreme namirnica, sondu i mogućnost programiranja. Naravno takvi uređaji gotovo uvijek imaju sve kao i ove prije i to je vrhunac u jednostavnosti i eleganciji pripreme namirnica. Za one koji su početnici u kuhanju ovakvi uređaji će odraditi sami posao sa super rezultatima, tipa odaberete koju vrstu namirnice pripremate i kakva želite da bude na kraju i on Vas vodi kroz cijeli postupak. Za one malo naprednije uređaji imaju mogućnost rada sa sondom ili pak programiranja vlastitih procesa.

 

Kako odabrati uređaj prilikom kupnje:

 

Moje osobno mišljenje je sljedeće.

Ako u današnje vrijeme kupujete pećnicu ili radite kuhinju svakako preporučam ugradbene uređaje koji se instaliraju u razini očiju jer je za to više razloga. Kao prvo puno ćete češće koristiti uređaj, puno Vam je lakše kontrolirati namirnicu kad otvorite vrata a i čišćenje je znatno jednostavnije.

Suludo je danas kupovati pećnicu bez ventilatora jer uređaji koji imaju ventilator omogućavaju  da pripremate više namirnica istovremeno a i namirnice su puno bolje pečene to jest nećete imati razlika u boji prilikom pečenja.

Ukoliko si možete priuštiti pirolizu, koliko god da košta ono što dobijate s pirolizom je neprocijenivo. Nema klečanja na podu i ribanja uređaja, kada pripremate namirnice puno će se manje dimiti jer nećete imati zaostalih masnoća u uređaju od proteklog pečenja.

 

 

 

Koju marku odabrati:

 

Srećom probao sam razne vrste uređaja i postoje razlike u brendovima, no jesu li su opravdane ili ne?

Naravno ukoliko kupujete uređaje bitno je razlikovati one koje koje su jeftinije od onih skupljih.

Kod jeftinijih uređaja možete dobiti gotovo sve isto kao i kod skupljih što se tiče funkcionalnosti i mogućnosti, dok je najveća razlika u kvaliteti. Pri tome mislim trajnosti samog uređaja.  Ako kupujete jeftiniji uređaj jedino pripazite da ima sve funkcije koje su Vam potrebne i naravno da imaju servis. Ako je neki „no name“ brend, a takvi se pojavljuju stalno na akcijama, onda vjerojatno ima servis u nekoj zabiti, nemaju dijelove na skladištu pa kada Vam se pokvari uređaj čekati ćete da Vam ga poprave mjesec dana.

 

Brendovi srednje kvalitete: neki su potpuno neopravdano skuplji ali kako god kupujete si brend pa ćete moći pokazati susjedima kako ste lijepo opremili kuhinju. Ja osobno ne bih baš bacao previše novaca na to što ću pokazivati susjedima i rodbini dva dana a nakon toga koristim uređaj kao i svaki drugi. Ima kod nekih i nešto više kvalitete ali za kućanstvo gdje ćete takve uređaje ionako zamjeniti kod prvog većeg kvara,  je li je uopće bitno?

 

Uređaji visoke klase.

Naravno tu se neopravdano guraju i brendovi iz srednjeg ranga ali u stvarnosti na našem tržištu imate dva brenda koji spadaju u tu skupinu od kojih samo jedan ima kvalitetnu post prodajnu podršku. Ovakvi uređaji su napravljeni da Vam pruže maksimalnu komociju u kuhinji, imaju bezbroj mogućnosti i visoke su kvalitete što i daje trajnost. Kad je riječ o ovakvim uređajima što da kažem, ja osobno bi radije uzeo rabljeni uređaj iz ovog ranga nego iz nižeg. Jedini je problem da takvi uređaji traju 15 tak godina i više pa ih stvarno nema smisla kupovati rabljene, iako većinom nakon tog perioda izgledaju kao novi.

 

 

Što se sve priprema u pećnicama?

Naravno u ovom postu ću samo opisati a recepte ćemo objavljivati u drugim postovima.

U pećnicama pripremate pečenja i razne kolače, musake, francuske, krumpire, sve uobičajene stvari. Jeste li znali da u uređaju koji imate kod kuće možete pripremati pohana mesa i ribu, kuhati čufte, pripremiti pašticadu. Ne morate ići u restoran, i kod kuće možete pripremiti ribu u soli ili pak ispeći savršeni suffle. U pečnicama s ventilatorom bez problema ispržite pommes bez ulja, pripremite roštilj.

cus hendrerit, ornare ac nisl.